TARA IVANIŠEVIĆ: Sve i ona 2.1

U petak, 9. kolovoza 2019. godine u 18 sati u zgradi Scheier u Čakovcu održat će se prvi umjetnički događaj u sklopu projekta Nove Prakse: Izvedba performansa Sve i ona 2.1 vizualne umjetnice Tare Ivanišević, umjetnice s osobitim interesom za performativna, privremena i okolnosna svojstva umjetničkih radova.

Umjetnica Tara Ivanišević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s titulom magistrice Animiranog filma i novih medija. Njezini dosadašnji radovi rađeni su u različitim oblicima i medijima, interdisciplinarnog pristupa dok trenutno najviše radi s filmom, fotografijom, tekstom i izvedbom. Najnoviji tematski interesi su joj sistematičan ‘tihi’ rad, (ne)mogućnost i manifestacija užitka (u kapitalizmu) i tijelo kao prva razina materijalnosti / bivanja u svijetu. 

Izvedbom, odnosno performansom Sve i ona 2.1 autorica tematizira rod i performativnost istog. U proširenom smislu, pitanju roda i prepoznatljivosti “muških” i “ženskih” ljudskih karakteristika pristupa na sličan način, nanovo ih gradeći, afirmirajući, preispitujući, negirajući i ponekad prihvaćajući.

Inačica 2.1 označava sljedeću razvojnu fazu izvedbe u kojoj se očituju elementi vremenskog odmaka od zadnje izvedbe, promjena fizikaliteta autorice, razrada i daljnji razvoj interesa prema temi s naglaskom na otklon od očekivanog, tj. onoga što se podrazumijeva o rodu ili vidi na temelju vizualne procjene.

Čakovec i zgrada Scheier predstavljaju novi kulturni i umjetnički kontekst koji izmješta rad iz poznatog zagrebačkog okruženja i publike u kojoj je originalno nastao, time nastavljajući praksu koja je krenula izvedbama u Splitu (Sve i ona 1.1) i Varaždinu (Sve i ona 1.2).

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju i posjete ovu performativnu izvedbu autorice Tare Ivanišević, ali također da ne propuste nadolazeće društveno-kulturne i umjetničke programe projekta Nove prakse u 2019. godini:

04.09. Dijete od pijeska // Anja Ostojić i Antonia Kuzmanić, Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
10.10. Politički performans // Zvonimir Dobrović, Udruga Domino
18.10. Čudesni svijet nadnaravnih bića // Iva Lulić
02.11. Gušenje polikromije i Muzej lomova // Zagušljivi dim i Tina Čatlaić
02.11. Das Unbehagen  // Bojan Koštić
09.11. Zauvijek // Monika Rusak
15.11. Priča o sloniću Babaru // Danijela Petrić i Zdenko Niessner, Udruga Mala opera
22.11. III_IV // Vana Gaćina
09.12. #pivilion_dot_net // Dina Karadžić, Umjetnička organizacija Format C

Ulaz na sve programe je slobodan.