Razgovor i predavanje o Političkom performansu s autorom izložbe Zvonimirom Dobrovićem

Dođite na javni razgovor i predavanje u sklopu aktualne izložbe u zgradi Scheier koji otvaraju nove teme i daju posjetiteljima mogućnost promišljanja o političkoj i društvenoj klimi Hrvatske u posljednjih 20 godina kroz umjetničku formu performansa. 

U srijedu, 16. listopada 2019. s početkom u 18:00 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier održat će se predavanje i javni razgovor povodom izložbe Politički performans. Kustos, producent, kulturni menadžer i autor izložbe Zvonimir Dobrović će biti gost razgovora i ovom prilikom govoriti o temama kao što su performans, umjetnost, aktivizam, a bit će govora i o njegovom vlastitom djelovanju kroz nezavisnu kulturu i civilni sektor. 

O autoru izložbe

Zvonimir Dobrović je kustos, producent i kulturni menadžer. Kao umjetnički direktor udruge Domino poznat je i kao osnivač Queer Zagreb festivala, festivala Perforacije, ali i brojnih drugih međunarodnih projekata. Svoja predavanja o menadžmentu u kulturi i kuriranju održao je i na američkim sveučilištima Columbia i NYU.

Više o njegovom radu na: http://www.thisisadominoproject.org

Izložba Politički performans

Izložba Politički performans detaljno mapira topografiju političkih performansa u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina tijekom kojih je politička i društvena klima u Republici Hrvatskoj doživjela niz previranja, uz istovremeni razvoj civilnog sektora, a ponekad i uz veliku reakciju i uključivanje građana u protestne akcije. Izložba predstavlja djelovanje širokog raspona umjetnika i različitih pristupa društvenom promišljanju, no isto tako i iscrtava tijek razvoja snažnog mirovnjačkog i ljudskopravaškog pokreta, pojavljivanje queer pokreta i njegov jasni razvoj u današnju borbu za trans prava, inicijativa za obranu javnih prostora, slobode medija, kontinuiranu borbu za ženska i manjinska prava te recentnijeg otpora neokonzervativizmu i mnogih drugih. 

Izložba Politički performans traje od 10. do 17. listopada 2019. Vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9:00-12:00 sati te od ponedjeljka do petka 18:00 – 21:00 sat. Ulaz je besplatan.

Dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier pronađite na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

_____________________

Javni razgovor o programskom sadržaju zgrade Scheier organizira se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.