Proljetni ples sa socijalnom distancom i umjetnicom Nikolinom Mekovec

[INTERVJU]

Ovaj tjedan započinjemo u duhu plesa i pokreta. Iako nećemo plesati u zgradi Scheier duh plesa nam kroz razgovor donosi osnivačica Studija suvremenog plesa Teuta, koreografkinja i plesna pedagoginja Nikolina Mekovec

Zadnji performans u zgradi Scheier s Nikolininim plesačima vidjeli smo krajem prošle godine, a nadamo se da će se Galerija plesa moći ponoviti i ove godine. Razgovor s Nikolinom Mekovec, vodila je Valentina Nedeljko.

VN: Pozdrav Nikolina, možeš li nam reći nešto o sebi i svojem umjetničkom radu? 

NM: Pozdrav, ja sam koreografkinja i plesna pedagoginja Studija suvremenog plesa Teuta koji već više od 25 godina njeguje suvremeni plesni izričaj. Studio koji je na lokaciji Doma amatera Čakovec trenutno okuplja oko 70-ak djece i mladih.

Svojim prepoznatljivim plesnim jezikom(tako barem dobivamo komentare svojih plesnih kolega), plesom i pokretom iz naše male “tvornice” proizlaze plesni komadi koje izvode plesači od 4 do 20 i više godina. Dobitnici smo mnogo nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, pa nam je tako i Grad Čakovec dodijelio Javno priznanje i Godišnju nagradu za djelovanje na području kulture i umjetnosti 2015.godine.

VN: Koji je tvoj zadnji angažman koji si imala prije COVID-19 krize?

NM:  Baš smo bili u završavanju nove predstave Lepo je če Pozojček spi u kojoj smo kroz ples uprizorili čakovečku legendu o Pozoju. Trebali smo je izvesti u Centru za kulturu Čakovec no vrata istog su se morala zatvoriti upravo zbog mjera uslijed COVID-19 krize. Tako da naš Pozojček i dalje čeka svoju premijernu izvedbu.  

Mnogo toga smo pripremali. Trebali smo ići u Italiju na natjecanje, u Poreč i Zagreb. Pripremili smo svoje nove koreografske radove, ali eto, nije se ostvarilo. Od svih planova i projekata početkom ožujka uspjeli smo nastupiti na Požeškom plesokazu.

VN: Kako se osjećaš u ovoj situaciji kada ne možeš održavati treninge u svojem studiju?

NM: Za mene je ples potreba, predanost, izražavanje, davanje, odricanje, zajedničko stvaranje, igra i mnogo mnogo rada. Ples ponekad može biti smisao, možda i želja, ali mislim da je za mene postao potreba. Zato mi i teško pada ovo vrijeme u kojem se trenutno nalazimo – ne plešem sa svojim plesačima i ne stvaramo zajedno. Ali ,proći će.

VN: Planiraš li plesne projekte za ovu godinu?

NM: Trenutno izmjenjujem poruke sa svojim plesačima te kao i svi čekamo bolje dane. Radim na predstavi za otvorenje Zrinski ART Festivala 2020. u rujnu (ona bi trebala biti prvi, veći i jako važan nastup nakon ovog izbivanja) u kojem će plesati čak 45 plesača. 

Tome se izrazito radujem. Plesni performansi koje smo izvodili na prijašnjim “Zrinski ART Festivalima” bili su nešto drugačije i posebno za nas. Jako sam zahvalna što i ovdje u našoj okolini možemo imati mogućnosti za takve izvedbe.

U planer 2020. godine stavila sam i projekt Galerija plesa koju smo u zgradi Scheier započeli u prosincu 2019. Ovaj projekt bio je jako dobro posjećen i prihvaćen od odrasle i publike dječje dobi, a posebno je u njemu zanimljivo što smo ples predstavili na drugačiji način, u drugačijem prostoru i tako ga dodatno približili publici. 

VN: Kojim aktivnostima ispunjavaš svoje dane socijalne distance?

NP: Ove dane socijalne distance, na početku sam koristila za pospremanje plesnih kostima. Volim čitati pa upravo čitam knjigu Slobodna duša Michaela A. Singera, a sigurno ću zaviriti i u knjigu Krava koja je plakala Ajahm Brahma

Ne izlazim bas mnogo iz kuće, već samo ponekad odem u dućan. Ne idem u šetnje, jer me rastuže prazne gradske ulice. Volim otići u saunu koju imam doma te vježbati jogu i pilates. Nedavno sam pogledala online predstavu Ciganin, ali najljepši preporučujem vam da  odvojite vrijeme te je pogledate, vrijedi svake minute. Preporučujem i balet Gospoda Glembajevi i općenito balet online. Predivno i moćno. 

Gledam redovito sadržaje suvremenog  plesa, a pogledam tu i tamo i neki fini recept sirove hrane. No, najviše provodim dane sa svojim kćerima Enom i Tijom, suprugom Predragom te redovito posjećujem mamu.

VN: Imaš li možda neku poruku za sve one koji čitaju ovaj intervju?

NM: Možda će ljudi sada kada smo život posložili s novim rasporedima, uvidjeti koliko je važna svaka knjiga, glazba, pjesma, predstava i  film te koliko nam kultura čini život bogatijim i ljepšim. Ovi dani koji su pred nama – treba ih prihvatiti i ne dopustiti da odu neispunjeni. Ako ništa drugo, možemo se odmoriti od sebe i od drugih, od pretjeranog razmišljanja i od očekivanja.

VN: Što planiraš napraviti prvo kada ova kriza prođe?

NM: Kada ovo prođe prvo što ću učiniti je otići u našu dvoranu, pustiti si glazbu skladatelja Arvoa Parta i osjetiti da sam se ponovo vratila Životu.

Plesni tjedan nastavit će se u četvrtak u 17 sati sa Scheier Facebook Live Streamom na Javnom razgovoru s profesionalnim plesačicama i koreografkinjama Koraljkom Begović i Nastasjom Štefanić te video umjetnikom Matijom Kraljem. Oni su autori društveno-kulturnog i umjetničkog programa Prostor ni ja čije radionice počinju ove subote.