Radionica: PREPOZNAVANJE DISKRIMINACIJE I GOVORA MRŽNJE

Vesna Ivezić | 15. – 17. 9. 2020.

 

Ljudi obično nisu svjesni svog vlastitog diskriminatornog ponašanja. Diskriminacija i govor mržnje ne prepoznaju se ili se šutke toleriraju, slučajno, nesvjesno ili s namjerom, na individualnom, i na širem društvenom planu.

Na ovu temu održana je trodnevna radionica koja je bilo koncipirana tako da je prvi dan bilo riječi o govoru mržnje i poticanju na sukobe i netoleranciju vezano uz sport, što je prikazano kroz kraću analizu novinskih napisa o situaciji na nogometnim stadionima. Drugi dan su prikazani grafiti s porukama mržnje, a treći dan je bio za analizu medijskih napisa o govoru mržnje i netoleranciji usmjerenim prema pripadnicima LGBT manjinske društvene grupe. Te tri teme odabrane su zbog tog što su dominirajuće u hrvatskom javnom i medijskom prostoru.

Radionica je u cijelosti održana online, od 15. do 17. rujna 2020.

1. radionica: Nogometna arena kao poprište iskazivanja nacionalizma i mržnje

Za razumijevanje medija na tu temu bilo je potrebno odrediti osnovne pojmove: diskriminacije, neuvažavanja prava na različitost, govora mržnje i nasilja putem medijskih poruka, te tolerancije. Naglasili smo da se tolerancija može naučiti, znanjem i razumijevanjem! Nakon kraćeg upoznavanja definirali smo osnovne pojmove, prepoznavali – kako gledamo drugog (uz stereotipizaciju, stigmatizaciju, etiketiranje) i razmotrili primjere govora mržnje putem nekoliko kraćih medijskih napisa.

Zaključeno je da:

 • mediji obiluju govorom mržnje, koji je uvijek uvod u nasilje,
 • potrebno je naučiti prepoznavati govor mržnje,
 • govor mržnje je izrazito je prisutan na nogometnim utakmicama.

Nogomet je odabran kao najvidljivije i najglasnije područje iskazivanja netolerancije različitosti, mržnje, pozivanja na nasilje. Tu se radi o instrumentalizaciji sporta (nogometa) u iskazivanju prvenstveno nacionalizma a i drugih oblika isključivosti

2. radionica: Grafički simboli mržnje

Na ovoj smo radionici pogledali niz grafita koji se mogu naći na zidovima u našim gradovima. Neke sam snimila po Zagrebu, a neke smo za potrebe radionice preuzeli s interneta.  Uz razgledavanje grafita razvili smo živu diskusiju o tome.

Polaznici su dobili zadatak da nacrtaju jedan potpuno izmišljeni grafit s nekom porukom, mržnje ili ljubavi, bilo čega i u privitku su te slike.

3. radionica: Analiza medijskih tekstova, govor mržnje / tolerancija
Univerzalna ljudska prava i LGBT društvena grupa

Polaznicima sam poslala nekoliko kraćih medijskih tekstova na razne teme, koje su trebali pročitati da bismo na radionici navodili primjere govora mržnje i ideološki koncipiranog govora u tim tekstovima.

Na početku sam prikazala na Power Pointu nekoliko izvadaka iz medija, fotografija i napisa vezano uz LGBT društvenu grupu. Krenuli smo odmah na analizu tekstova koje sam poslala i izveli nekoliko vježbica prepoznavanja osnovnih ljudskih prava.

Radionice smo zaključili rezimeom onoga što smo radili, komentarima i spontanim razgovorom.

RASPORED AKTIVNOSTI

 • čitanje – 5 minuta
  Prezentirane su upute o čitanju: Obratiti pažnju na iskazivanje govora mržnje: nacionalizma, pozivanje na sukob, komentare vezane uz nacionalizam i sukobe, iskazivanje bilo koje vrste ksenofobije, negiranje ljudskih prava
 • odabir elemenata tekstova – 5 minuta
  Sugestija sudionicima da izdvoje dijelove teksta/riječi, rečenice, koje smatraju iskazom govora mržnje. Uputa: Prepoznajte elemente govora mržnje!
 • brainstorming / kritička rasprava
  Diskusija te poziv sudionicima da ispišu na prostoru predviđenom za to svoja zapažanja.

U zaključnom dijelu radionice i na završetku ciklusa, voditelj daje sudionicima upute da rezimiraju sve o čemu se raspravljalo.

 

 

Više informacija o radionici i autorici potražite u programskoj brošuri:

👉 Online brošura: PREPOZNAVANJE DISKRIMINACIJE I GOVORA MRŽNJEPreuzmi

 

U Novim praksama zanima nas Vaše mišljenje! Ispunite upitnik i svojim prijedlozima sudjelujte u sukreiranju programa.

 


 

U želji da se omogući kontinuirano dostupan programski sadržaj zgrade Scheier u 2020. godini, društveno-kulturne i umjetničke programe prilagođene okolnostima vezanim uz COVID-19 moguće je pratiti online.