Predstavljanje knjige i konceptualno-muzički performans

U ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine u 19:00 sati u zgradi Scheier održat će se predstavljanje knjige “Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj”

Predstavljanju knjige slijediti će konceptualno-muzički performans Eikonoise koji najavljuje buduća događanja u sklopu projekta “Nove prakse – suradničko upravljanje zgradom Scheier”.

Zbornik će predstaviti dr. sc. Dea Vidović (upraviteljica Zaklade “Kultura nova” i urednica zbornika), Leda Sutlović (članica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju) i Teodor Petričević (direktor ACT Grupe, članice Platforme za Društveni centar Čakovec).

Zbornik Uradimo zajedno

Zaklada “Kultura nova” objavila je zbornik u okviru dvogodišnjeg projekta “Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions” koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD).

Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske: Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu.

Zbornik je dizajnirao Dario Dević, a objavljen je na hrvatskom i engleskom jeziku, dok će se na promociji moći preuzeti i besplatan tiskani primjerak knjige na hrvatskom jeziku.

Eikonoise: Konceptualno-muzički performans

Nakon predstavljanja publikacije, u 20:30 sati, posjetitelji će ipak imati priliku prisustvovati konceptualno-muzičkom performansu projekta  Eikonoise.

Bojan Miljančić (Eikonoise)

Odlučili smo razveseliti sve one koji su s nestrpljenjem iščekivali prošlotjedni otkazani događaj te će nakon predstavljanja zbornika zgradom Scheier prevladati zvukovi predvođeni utjecajima suvremene klasike, minimalizma i eksperimenta u glazbi.

Eikonoise koji predvodi Bojan Miljančić, će u sklopu ovog događaja s bubnjarem Marinkom Marciušem izvesti zvučni performans koji na svojstven i osebujan način teži izvornosti, slučaju i neponovljivosti izraza.

Performans najavljuje buduće događaje u sklopu projekta “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier” koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.