Predstava Pogledaj me i javni razgovor o Romima u kulturi Međimurja

Pozivamo građane Čakovca, Međimurske županije i sve zainteresirane da nam se pridruže na događajima u srijedu, 15. svibnja 2019. godine koji će se održavati u Čakovcu u zgradi Scheier od 17:30 sati.

Svi zainteresirani moći će pogledati vrhunsku predstavu nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta pod imenom Pogledaj me, slušati izvedbu bubnjarske radionice romskih učenika te sudjelovati u Otvorenom javnom razgovoru sa zajednicom o Romima u kulturi Međimurja.

Otvoreni razgovor sa zajednicom bit će najavljen predstavljanjem izvedbe bubnjarske radionice romskih učenika  5. i 6. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice pod vodstvom njihovog mentora, Nikole Švende prije početka predstave u 17:30 sati.Predstava Pogledaj me, autorski projekt Romana Nikolića u suradnji s umjetnicima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem počinje u 18:00 sati. Ona je rezultat Udruge djelovanja u kulturi Arterarij koja u suradnji s Platformom za Društveni centar Čakovec organizira gostovanje ove nagrađivane predstave. Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture RH i Roma Education Fonda.

Nakon predstave, u 19 sati, građani će moći sudjelovati u Otvorenom razgovoru sa zajednicom o Romima u kulturi u Međimurju u organizaciji Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier.

Fokus razgovora bit će na ulozi obrazovnih ustanova u izgradnji kulture Roma te uspješnim primjerima romskih učenika u djelovanju u kulturi Međimurske županije. Moderatorica razgovora bit će Maja Odrčić Mikulić, a u razgovoru će sudjelovati glumci predstave te govornici koji rade na razvoju potencijala romskih učenika u kulturi Međimurske županije.

Pridružite nam se na ovom umjetnošću bogatom događaju i budite dijelom konstruktivnog razgovora o djeci i mladima romske zajednice u kulturi Međimurja!


Predstava Pogledaj me (opširnije o predstavi pronađite u PDF dokumentu) istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.

Arterarij je usmjeren na uključivanje predstavnika marginaliziranih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije. Njegov cilj nije propaganda, već otvaranje umjetničkog prostora; demokratizacija produkcije; razbijanje granica i staklenih stropova. Arterarij izaziva status quo u društvu radom na promjenama u svom sektoru.


Više o djelovanju Platforme za Društveni centar Čakovec pronađite na Drustvenicentar.hr, a sve o projektu Nove prakse pronađite na web stranici Scheier.hr i društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

Otvoreni javni razgovor organizira se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.