Odgođena izložba „Jama“

Poema Jama pjesnika Ivana Gorana Kovačića jedno je od najvećih djela svjetske proturatne književnosti. Ispjevana u najcrnjim danima Drugoga svjetskoga rata, zloslutno nagovještavajući pjesnikov kraj, Jama je istinski bolno svjedočanstvo preživjele žrtve zločina, strahoviti krik nad užasima rata i ljudske netrpeljivosti, rekvijem kolonama mrtvih prošloga stoljeća, svevremenska misao o odnosu dobra i zla, stilska i formalna harmonija na temu smrti, jednom riječju književno remek djelo.

Dođite na otvorenje inovativne i interdisciplinarne izložbe autora Roberta Jamesa Hudulina pod nazivom Jama koja spaja književnost, glazbu i vizualnu umjetnost bit će u zgradi Scheier u petak, 13. ožujka 2020. godine s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Društveno-kulturni i umjetnički program Jama čini audio zapis desetodijelnog glazbenog djela Jama autora Roberta Jamesa Hudulina izvedeno uz klavir i vokale, vizualni dio ispisanog teksta Jame te scenski dio lebdećih forma autorice Barbare Tomečak koje dočaravaju upravo jedan od najprepoznatljivijih stihova Jame, onih početnih, “Krv je moje svjetlo i moja tama”.

Posjetitelji će ovom prilikom moći Jamu na nov i atraktivan način te doživjeti jeziv sadržaj izvornog teksta kroz glazbu kao medij prenošenja prosvjeda na sve ratne strahote. 

Izložba Jama bit će otvorena od 13. do 21. ožujka 2020., a vrata zgrade Scheier otvorena su svakog dana od utorka do subote od 9 do 14 sati.

Robert James Hudulin diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2011. godine u potpunosti se posvećuje komponiranju i sviranju u svojoj grupi Rolin Humes. Godine 2016. pokreće projekt Živi Rasti Cvjetaj, koji do sada broji održanih osam koncerata. Projekt ima cilj prenamjenu i revitalizaciju napuštenih industrijskih i drugih neiskorištenih prostora, suvremen i atraktivan pristup te oživljavanje lokalne zajednice.

Barbara Tomečak diplomirala je na Tekstilno -tehnološkom fakultetu. Tijekom obrazovanja počinje istraživati medij papira i tekstila te ih kroz istraživanje počinje doživljavati u drugačijem kontekstu. Svoj umjetnički rad predstavlja pod imenom Barosh.


Program Jama je četvrti po redu od 20 društveno-kulturnih i umjetničkih programa koji se ove godine predstavlja u zgradi Scheier, a u ožujku nas u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier u petak, 27.ožujka 2020. očekuje i izložba De_stabilizacija autora Gilda Bavčevića.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine. 

**OBAVIJEST**

Prema odlukama stožera civilne zaštite Međimurske županije i prema uputama za održavanje organiziranih okupljanja građana, Platforma za Društveni centar Čakovec poduzima sve potrebne mjere za sigurnu organizaciju događaja u zgradi Scheier.

Sudionici programa su OBAVEZNI suzdržati se od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavati bliži socijalni kontakt te NE DOLAZITI na manifestaciju ukoliko imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu – veću od 37.5 °C.