Popunjena Scheierica pokazala da postoji interes za nove kulturne prakse

Predstavljanje knjige Uradimo Zajedno u okviru biblioteke Kultura nova i konceptualno-muzički performans Eikonoise u zgradi Scheier, su događaji koji su ponedjeljak u Čakovcu učinili zanimljivijim. Veliki odaziv zainteresiranih posjetitelja pokazao je da interes za nove kulturne prakse i suvremena događanja postoji.

Sudioničko upravljanje 2.0

O zborniku “Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj” govorile su nam Dea Vidović (upraviteljica Zaklade Kultura nova i urednica zbornika) i Leda Sutlović (članica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju), a u razgovoru su im se pridružili i  Sonja Tošić-Grlač (Međimurska županija) i Teo Petričević (Act Grupa).

—Sudjelovanje u kulturi ima dugu tradiciju u različitim područjima djelovanja i sektorima, javlja se u različitim geopolitičkim kontekstima i organizacijskim oblicima. Mnogi autori navode Opću deklaraciju o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda iz 1948., kao dokument u kojem je, člankom 27. stavkom 1., definirano da ‘svatko ima pravo slobodno sudjelovati u kulturnom životu zajednice’ čime se vlade obvezuju svima osigurati ovo pravo. – ovo je samo jedna od činjenica koje se mogu pronaći u ovom hvalevrijednom zborniku.

Dea Vidović i Leda Sutlović su govorile o nastanku knjige, razlozima stvaranja iste, modelima sudioničkog upravljanja, kao i dobrim primjerima djelovanja Platforme za Društveni centar Čakovec.

O povijesti sudjelovanja i izgradnje nezavisne kulture u Čakovcu (što pokriva i sam zbornik) sve do najnovijih nastojanja u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier govorio nam je Teo Petričević:

—Volim govoriti o nekakvim suradnjama 2.0, civilno-javnom partnerstvu 2.0, sudioničkom upravljanju 2.0… koje bi se trebalo odmaknuti iz pozicija „ovdje smo i dajemo nekakvu podršku” do toga da se zajedno kokreira sam sadržaj prije, za vrijeme i sadržaj nakon projekata održivih aktivnosti lokalne zajednice. Bitne su otvorenost i suradnja.

Kao predstavnica Međimurske županije, Sonja Tošić Grlač, naglasila je važnost novih modusa upravljanja te prihvaćanja novih izazova u istima te je izrazila veliku nadu prepoznavanja ovih nastojanja od međimurske javnosti.

Zvučni atmosferični eksperimenti popunili Scheiericu

Nakon nadasve poučnog i informativnog predstavljanja knjige uslijedio je konceptualno-muzički performans projekta Eikonoise Bojana Miljačića izvođen u suradnji s bubnjarem Marinkom Marciušem i basistom Ivanom Latinom.

Zainteresirani posjetitelji svih generacija u tom trenutku popunili su čitav gornji prostor Scheierice. Za sve prisutne eksperimentalno je izveden soundtrack za koji oni sami stvaraju svoj film.

Eksperimentiranje sviranjem po žicama klavira, tiho šuštanje metlicama po bubnjevima i korištenje bas gitare kao potpuno drugačijeg instrumenta uz elektroničke samplove gradili su osebujnu atmosferu prostora dok su vizualni efekti dodatno naglasili dramatičnost prolaska elemenata performansa.

Hvala svima na velikom odazivu te se nadamo da ćete aktivno pratiti i naše buduće događaje.