Plesna izvedba i radionica: Prostor ni ja

Iskusite prvi online društveno-kulturni i umjetnički program projekta Nove prakse

Izvedba i radionica “Prostor ni ja” čine interdisciplinarni projekt koji istražuje teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Autori projekta su profesionalne plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić te video umjetnik i snimatelj Matija Kralj.

Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program u sklopu projekta Nove prakse bit će ujedno i prvi online program izmješten iz fizičkog u digitalni prostor zgrade Scheier, a s autorima programa održat ćemo i online javni razgovor.

Sve zainteresirane za pokret, fotografiju i zvuk pozivamo da s nama pogledaju online izvedbu suvremenog plesa Prostor ni ja od 6. svibnja , da se do ponedjeljka 27. travnja prijave za sudjelovanje na online radionici te da nam se priključe na javnom razgovoru s autorima Koraljkom Begović, Matijom Kraljem i Nastasjom Štefanić koji će se održavati online 30. travnja.

Upravo u ovom razdoblju kada smo prostorno ograničeni zbog COVID-19 krize otvara nam se prilika da na uz pomoć umjetnika na kreativni način istražimo mogućnosti vlastitog prostora.

Linkovi na izvedbu i javni razgovor bit će objavljeni na dan održavanja događaja na scheier.hr webu, Facebooku i Instagramu, a link za radionicu sudionici će primiti putem maila nakon što ispune prijavnicu i budu odabrani za sudjelovanje.

O ONLINE IZVEDBI I JAVNOM RAZGOVORU

Izvedba Prostor ni ja autorica Koraljke Begović i Nastasje Štefanić bit će dostupna online putem linka koji ćemo podijeliti 6. svibnja u 16:00 sati na webu, Facebooku i Instagramu. Link na izvedbu bit će aktivan 3 dana.

LINK: https://scheier.hr/plesna-izvedba-i-radionica-prostor-ni-ja/

„Polazišna motivacija za rad na interdisciplinarnom projektu Prostor ni ja je želja za istraživanjem teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi.“

Neka od pitanja koja autorice kroz izvedbu postavljaju su: koliko je ples kazališna umjetnost, što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju te na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora?

U četvrtak, 30. travnja u 17:00 sati bit će održan online javni razgovor s autorima programa Koraljkom Begović, Matijom Kraljem i Nastasjom Štefanić. Razgovor će biti svojevrsna najava izvedbe, radionice ali i osvrt na temu suvremenog plesa, zvuka i fotografije koji su autore potakli na stvaranje ovog programa.

Javni razgovor pratite OVDJE

RADIONICA POKRETA, SLIKE/VIDEA I ZVUKA

Radionica Prostor ni ja održavat će se putem online platforme  2., 5. i 9. svibnja, a prijaviti se mogu svi zainteresirani stariji od 16 godina. Broj sudionika je ograničen, zato rezervirajte svoje mjesto što prije!

Prijave na radionicu otvorene su do 27. travnja u 23:59 sati putem prijavnice na linku. (Prijave su produžene do 30. travnja u 23:59 sati)

Osnovna tema radionice je bavljenje prostorom kroz tri medija – pokret, slika/video i zvuk. Kako promatrati i reagirati na prostor koji nas okružuje, bio on unutarnji ili vanjski, zatvoreni ili otvoreni, prirodni ili urbani?!

Video umjetnik Matija Kralj polaznike će podučiti o osnovama snimanja eksterijera i interijera te kako snimiti tijelo i pokret u tim prostorima u formatu one take videa.

Koreografkinje i plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić će kroz različite improvizacijske zadatke/igre polaznike učiti o pojmu vlastite kinesfere, odnosu spram prostora u kojemu se nalaze te kako utjeloviti različite prostorne elemente koji ih okružuju.

Nastasja Štefanić koja je ujedno i glazbenica će s polaznicima raditi na osluškivanju prostora i svog tijela u pokretu te kako prikupljati i snimati različite zvukove oko sebe.

02.05.2020. 16:00 – 19:30 – Radionica pokreta, videa i zvuka 

05.05.2020. 16:00 – 19:30 – Konzultacije i definiranje radova

09.05.2020. 16:00 – 17:30 – Predstavljanje radova i finalni feedback

Više o sadržaju i autorima programa Prostor ni ja pronađite u online brošuri na priloženom linku.