Filmska tribina: PAMETNO OKO

Nino Kovačić | 3., 4., 10. i 12. 6. 2020.

 

PAMETNO OKO je program aktivnog gledanja filmova tijekom kojeg će sudionici, uz projekcije stručno odabranih filmova različitih vrsta, rodova, žanrova i stilova, u zajedničkim raspravama biti kritički usmjeravani na promišljanje vlastitog filmskog iskustva.

 

CRNI FILM r: Želimir Žilnik, Jugoslavija, 15. min, 1971.

Online filmski susreti Pametno oko održani su u četiri termina kroz koje su sudionici, ogledavši osam kratkometražnih filmova igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog roda, informirano raspravljali o gledanom. Kroz moju stručnu moderaciju rasprave su se vodile na temeljima filmskih primjera i ovisno o aktivnom interesu sudionika, te smo se doticali raznovrsnih filmskih i društvenih tema, nadograđivali znanja i stavove filmskom teorijom, kao i raspravom o praktičnim aspektima stvaranja filma. Sudionici su u opuštenoj atmosferi, osim svojim filmskim iskustvima i mišljenjima, pomogli i pri odabiru filma za posljednji susret, a dodatni sadržaj su bila uključivanja gostiju koji su radili na filmovima Najmanji i Onda vidim Tanju. Općenito, od osam pogledanih filmova, polovina ih je bila novije hrvatske produkcije pa smo programom dali i pozitivnu promociju hrvatskom kratkometražnom filmu.

Nino Kovačić

 

Neki od filmova koji su se prikazivali na tribini:

 

ONDA VIDIM TANJU, r: Juraj Lerotić, Hrvatska, 35 min., 2010.

 

CRNI FILM, r: Želimir Žilnik, Jugoslavija, 15. min, 1971.

 

52 POSTO, r: Rafal Skalski, Poljska, 20 min., 2007.

 

NAJMANJI, r: Tomislav Šoban, Hrvatska, 15. min, 2013.

 

MUCICA, r: Aldo Tardozzi, Hrvatska, 12. min, 2012.

 

 

Više informacija o tribini i autoru potražite u programskoj brošuri:

👉 Online brošura: PAMETNO OKOPreuzmi

 

U Novim praksama zanima nas Vaše mišljenje! Ispunite upitnik i svojim prijedlozima sudjelujte u sukreiranju programa.

 


 

U želji da se omogući kontinuirano dostupan programski sadržaj zgrade Scheier u 2020. godini, društveno-kulturne i umjetničke programe prilagođene okolnostima vezanim uz COVID-19 moguće je pratiti online.