Online radionica čakovečkih arhitekata koja otkriva potencijale potoka Trnave

Povezujući mnoga naselja Međimurja i Čakovec, Trnava je važna za cijelu županiju te, iako nije plovna, ima mogućnost postati rekreacijska zona ne samo na lokalnoj već i županijskoj razini.

Koji su sve potencijali potoka Trnave? Koju budućnost za Trnavu priželjkujemo kao građani? Kako potaknuti promjenu njegove namjene?
Odgovarajte na ova pitanja i razvijte konkretna rješenja u suradnji s međimurskim arhitektima.

Kroz predavanja o važnostima reaktivacije potoka, povijesti i analizom postojećeg stanja promišljat će se o mogućnostima oživljavanja prostora potoka Trnave s naglaskom na osmišljavanje novih scenarija korištenja prostora.

Online radionica održavat će se u četvrtak i petak, 8. i 9. listopada, od 18 do 21 sati. Namijenjena je za sve zainteresirane od srednjoškolske, pa sve do umirovljeničke dobi, a posebno se preporučuje Čakovčankama, Čakovčanima i svima s interesom za urbanizam i prostorno planiranje. 

Prijave na radionicu su otvorene do ponedjeljka, 5. listopada u 23:59 sati putem prijavnice na linku: 
https://forms.gle/JyZAugRw9CNtf8Dz7.

Više o radionici

Radionicom “Potencijali potoka Trnave” želi se potaknuti sve zainteresirane građane na analizu postojećeg stanja i participaciju u kreiranju budućnosti kakvu žele za potok Trnavu. U izravnoj komunikaciji s arhitektima naučit će više o prostoru potoka Trnave, mogućim načinima njene aktivacije, te će se poticati da svojim idejama doprinesu daljnjem promišljanju i planiranju obuhvata potoka.

Na radionici će se govoriti o pojmovima prostornog planiranja i urbanizma, važnosti sagledavanja odabranog prostora u širem kontekstu, mjerilu grada i dugoročnim ciljevima razvoja, ali s druge strane i konkretnim načinima djelovanja. Kroz predavanja o važnostima reaktivacije potoka, povijesti i analizom postojećeg stanja razmišljat će se o mogućnostima oživljavanja prostora potoka Trnave s naglaskom na osmišljavanje novih scenarija korištenja prostora.

O autoru i voditeljicama radionice

Autor radionice je arhitekt Matija Novak iz Čakovca. Član je Udruženja arhitekata Međimurja, a svoje radno iskustvo stekao je u uredima Profectus projektiranje, Arhitektonski biro Turato, Arhitektonski atelier Hržić i UOA Morana Vlahović.
Matiji su se u osmišljavanju i vođenju radionice pridružile arhitektice, također članice Udruženja arhitekata Međimurja, Blanka Levačić i Silvija Pranjić.

Blanka Levačić uz rad na projektima obiteljskih kuća i zgrada trgovačke namjene sudjeluje u istraživačkim, društveno angažiranim i edukativnim projektima s fokusom na javne prostore manjih gradova kontinentalne Hrvatske. Jedan od takvih projekata je Laboratorij arhitekture u Čakovcu, nominiran za Medalju za konceptualni pothvat Hrvatske komore arhitekata u 2018. Sa Silvijom Pranjić je osnivačica tvrtke Arhitekti Levačić Pranjić d.o.o.

Silvija Pranjić je jedna od autorica projekta „Laboratorij arhitekture“ u Čakovcu čiji je cilj uvođenje srednjoškolaca u svijet arhitekture i urbanizma. U radu često ispituje drugačije načine gradnje te se fokusira na nove pristupe projektiranju javnog prostora.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

Ulaz na sve programe je besplatan.