Od aktivacije motiviranih pojedinaca do kvalitetnih projekata i suradnji

Inicijativom Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier i Udruge mladih V.U.K. ovog utorka, 5.ožujka 2019., u dvorani Centra za mlade pokrenuti su razgovori vezani uz sudioničko upravljanje u kulturi, razvoj kulturne scene gradova, upravljanje prostorima namijenjenih za kulturu te brojne druge aktualne teme vezane za kulturu Međimurske županije i grada Varaždina.

Događaju regionalnog umrežavanja i razmjene iskustva pridružile su se i predstavnica Međimurske županije, Aleksandra Ličanin te predstavnica Grada Varaždina, Sandra Malenica, a svoje doprinose produktivnoj razmjeni znanja dali su i aktivni sudionici, predstavnici Platforme za Društveni centar Čakovec, Udruge mladih V.U.K., HDLU Međimurja, HDLU Varaždina, Trash, Udruge Tekstilac, Udruženja arhitekata Međimurja, Udruženje arhitekata Varaždin, Udruge Vanima, Grupe ZE i udruge nuSynergetic.

Na samom početku događaja ukratko je predstavljeno nekoliko aktivnosti koje se trenutno provode u sklopu nevladinih udruga:

Senzibilizacija unutar civilno-javnih partnerstava

Aktivnom raspravom sudionika otvorile su se brojne problematike i izazovi koji trenutno postoje u civilno-javnim partnerstvima.

Prisutne udruge otvorile su između ostalih i temu funkcioniranja takvih suradnji i budućih mogućnosti u razvoju civilno-javnih partnerstava.

Zamjenica gradonačelnika Varaždina, Sandra Malenica, istaknula je kako se interes za razvojem modela suupravljanja mora pobuditi senzibilizacijom unutar civilno-javnog partnerstva te osvještavanjem lokalne zajednice na temu zajedničkih prostora i razvijanjem kritične mase/interesne skupine od 20 do 50 kontinuirano aktivnih aktera.

Od učenja preko suradnji do suupravljanja prostorima

Pronalaženje adekvatnih prostora u kojima udruge mogu pokazati svoje potencijale jedna je od tema koja povezuje pripadnike udruga Međimurske županije i grada Varaždina.

Trenutno se kroz civilno-javna partnerstva i projekte želi osigurati prostor s glavnim ciljem uspostavljanja društveno-kulturnih centara koji potiču razvoj nezavisne kulture i oživljavanja suvremene umjetnosti.

Ovakvi sitni, ali bitni pomaci usmjereni su prema razvoju čitave zajednice, aktiviranju mladih i oživljavanju kulture grada.

Članovi udruga, sudionika ovog događaja, izrazito su aktivni u svojim sredinama, prate svjetska zbivanja u kulturi i umjetnosti i pokreću svoje akcije uz minimalne resurse.

Civilno-javnim partnerstvima stremi se prema daljem djelovanju s obiju strana te se hvata korak s kulturno razvijenijim sredinama i trendovima u kulturi u gradovima diljem Europe.

Na temu suupravljanja i probleme na koje se često na putu prema suupravljanju nailazi osvrnuo se Darko Ciglar, voditelj projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier:

— Nama predstoji zajedničko učenje kako bi konačno mogli i jedni i drugi vidjeti koristi suupravljanja. Često moramo opravdavati zašto je dobro zajednički upravljati ovakvim prostorom kao što je zgrada Scheier. Nekad i s naše strane, a nekad sa strane vlasnika ne postoji razumijevanje oko toga što taj prostor može biti, kako bi trebao izgledati te kako bi se trebalo njime upravljati i ophoditi s njime. Često se stvari znaju stvari zakomplicirati i kroz različite odbore, tijela i slično. Zato bi bilo dobro pronaći jednostavniji model koji je fleksibilniji i operativniji.

Motivirani pojedinci su oni koji pokreću velike priče

Čitavo umrežavanje i razmjena iskustava privedeno je kraju uz brojne kvalitetne zaključke.

Otvorenost i fleksibilnost svih strana, vrijeme i strpljenje, osobna osjetljivost na problematiku te širenje iste na zajednicu navedene su kao bitne sastavnice dobrog sudioničkog upravljanja.

Svemu navedenom Darko Ciglar, na temelju svojih dugogodišnjih iskustava u Act Grupi, pridodao je zaključno još jednu izrazito bitnu sastavnicu:

Gdje god sam vidio da se negdje nešto pokreće i kotrlja  – to je bilo tamo gdje su bili ljudi, često pojedinci koji guraju onda tu priču i na razinama gradova, županija ili u bilo kojim drugim institucijama, organizacijama i udrugama. Trebamo upravo takve pojedince s kojima se može dobro komunicirati i koji su spremni u širem smislu i dugoročnije gledati na cijelu priču. Nama treba partner koji radi na tome i ulaže ljudske kapacitete s ciljem jačanja, a ne donator, sponzor ili netko tko će nam govoriti “super” i “bravo”.

Nadamo se da će ovo umrežavanje polučiti i konkretnim daljnjim djelovanjem i najavljenim obećavajućim suradnjama, a vjerujemo da ćemo uskoro sve više moći pratiti u kojem smjeru idu civilno-javna partnerstva i sudioničko upravljanje.

Projekt Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu natječaja Kultura u centru. Svrha  projekta je unaprijediti model sudioničkog upravljanja, organizacijske i prostorne kapacitete lokalnih vlasti i (članica) Platforme, kao i program u zgradi Scheier u Čakovcu. Trajanje istog je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2.499.436,82 kuna. Iznos koji sufinancira EU je 2.499.436,82 kuna.