Multimedijalna izložba Das Unbehagen i glazbeno – pjesnička izvedba Gušenje polikromije i Muzej lomova

Tražite zanimljiva događanja u Čakovcu? Ove subote priuštite si pravo kulturno-umjetničko uživanje i uzdizanje u Scheierici na čak dva zanimljiva programa.

U subotu, 2. studenog 2019. s početkom u 18:00 sati u zgradi Scheier koprivnički umjetnik Bojan Koštić otvorit će multimedijalnu izložbu Das Unbehagen inspiriranu autorovim suvremenim viđenjem jedne od najpoznatijih Frojdovih studija pod nazivom Nelagoda u kulturi.

Na istoj lokaciji, dva sata kasnije, u 20:00 sati, subotnja večer nastavit će se premijernom glazbeno-pjesničkom izvedbom Gušenje polikromije i Muzej lomova perspektivne i već dobro poznate čakovečke književnice Tine Čatlaić i domaćeg nezavisnog benda Zagušljivi dim. 

Bojan Koštić: Izložba Das Ubenhagen 

Autor izložbe, Bojan Koštić, bavi se fotografijom, videografijom, dizajnom i performansom. Suosnivač je i programski voditelj Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta. Aktivni sudionik koprivničke nezavisne, kulturne i civilne scene te dugogodišnji suradnik AK galerije.  

Na izložbi Das Unbehagen će se predstaviti serija multimedijalnih instalacija u kojima autor u suvremenom kontekstu interpretira i propituje temeljne probleme postavljene u Freudovom eseju Nelagoda u kulturi. Izložba će biti otvorena do 16. studenog 2019, a vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9:00-12:00 sati te od ponedjeljka do petka 18:00 – 21:00 sati. 

Tina Čatlaić i Zagušljivi dim: Gušenje polikromije i Muzej lomova

Tina Čatlaić je perspektivna i nagrađivana mlada umjetnica s objavljenom zbirkom poezije i proze Gušenje polikromije. Dvostruka je prvakinja i trostruka viceprvakinja iz poznavanja hrvatskog jezika i autorica pjesama za predstave Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. 

Zagušljivi dim je tročlani nezavisni bend iz Čakovca koji se bavi vlastitom produkcijom i snimanjem, glazbenim radionicama i glazbom širokog spektra (koncerti, performansi, film, kazalište), a početkom listopada je objavio svoj prvi album pod nazivom Kranjecovi krugovi pakla

Izvedbom Gušenje polikromije i Muzej lomova ulazi se u svijet mračnih stihova i ritmova te potiče na otkrivanje sakrivenih strana psihe i osjećaja. Autorska suradnja Tine Čatlaić i benda Zagušljivi dim predstavit će umjetničko spajanje poezije i proze sa zvučnom kulisom i scenskim performansom.

NAJAVE:

Najave nadolazećih društveno-kulturnih i umjetničkih programa u zgradi Scheier podržanih kroz projekt Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier, koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom:

  • 09.11.2019. u 18 sati Zauvijek, Monika Rusak
  • 15.11.2019. u 11 i 30 sati Priča o sloniću Babaru, Danijela Petrić i udruga Mala opera
  • 17.11.2019. u 18 sati Kao prvo – Zagonetno drvo, Matija Bobek 
  • 22.11.2019. u 18 sati III_IV, Vana Gaćina
  • 09.12.2019. u 18 sati #pivilion_dot_net, Dina Karadžić i umjetnička organizacija Format 

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.