Maribor – inspirativni grad motiviranih pojedinaca koji razvijaju kulturu i umjetnost

Listopad je za Platformu za Društveni centar Čakovec započeo zanimljivim međunarodnim umrežavanjem, razmjenom iskustva i javnim razgovorom u Mariboru. Posjetili smo društveno-kulturne centre, galerije, ustanove u kulturi te organizacije koje intenzivno rade na projektima za razvoj kulture, društva i umjetnosti.

Ovo studijsko putovanje bilo je ujedno i zadnje od više najavljenih regionalnih, nacionalnih i internacionalnih umrežavanja i javnih razgovora Platforme u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier.

Domaćin i organizator javnog razgovora i razmjene iskustava bio je MKC Maribor, a u sklopu organiziranog umrežavanja 3. listopada posjetili smo i udruge u sklopu MKC Maribor, Hostel Pekarna, prostore Kulturnog centra Pekarna, udrugu Indijanez, MISC Infopeka, Center avtonomne in alternativne produkcije, a dan smo zaokružili na otvaranju festivala StopTrik u produkciji Pekarne Magdalenske mreže .U petak, 4.listopada umrežavanje se nastavilo sastankom i razgovorom o održivosti kulture i kulturnim industrijama s predstavnicima Centra za kreativnost, MAO, posjetom multimedijskog centra KIBLA, a završili smo ga s razgovorom o projektu Kulturni inkubator te posjetom multifunkcionalnom kulturno-umjetničkom prostoru GT22.

Osim upoznavanja dobrih i novih praksi naših slovenskih susjeda i stjecanja novih iskustava dobili smo uvid u kvalitetan način razvoja kulture i umjetnosti u zajednici. Mariborske udruge i organizacije zaista rade na inspirativnim pothvatima, razvijaju projekte bitne na lokalnoj, ali i slovenskoj nacionalnoj razini, a nezavisna kultura ovog grada poticajna je za svakog.

Vjerujemo da će nova poznanstva, partnerstva i znanja o iskustvima drugih potaknuti daljnji razvoj Platforme za Društveni centar Čakovec, a isto tako i uspostavljanje što boljeg društveno-kulturnog i umjetničkog centra u zgradi Scheier.

Svima koji žele iskusiti dašak raznovrsnih kreativnih zbivanja preporučujemo da ne zaborave na nedaleki slovenski grad Maribor koji upravo ovu jesen obiluje zanimljivim događanjima. Više informacija o istima potražite u linkovima u tekstu.