Koprivnica – grad potencijala u razvoju nezavisne kulture

Kako razvijati kulturu i umjetnost malih gradova, aktivirati lokalnu publiku te potaknuti kvalitetne suradnje civilnog i javnog sektora?

Svaka sredina ima svoje potrebe i društveno-kulturnu situaciju u kojoj djeluje, a razmjenom iskustava udruga Koprivnice i Čakovca te predstavnice Grada Koprivnice, ovog ponedjeljka, 18. ožujka 2019. godine u Prostoru Foruma udruga nezavisne kulture – FUNK u Koprivnici napravljen je korak dalje prema uspješnim suradnjama i budućim novim praksama.

Predstavnici Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier su prigodom ovog organiziranog Regionalnog umrežavanja i razmjene iskustva u Koprivnici razgovarali o temama vezanim za razvoj kulture u susjednim gradovima i županijama te posjetili prostore kroz koje se definira koprivnička nezavisna kulturna scena.

Razvoj kulture i umjetnosti malih gradova te aktivacija lokalne publike

Mali gradovi kao Čakovec i Koprivnica, iako po mnogočemu slični, imaju različite uvjete razvoja kulturnih i umjetničkih scena. Predstavnici udruga maMuze, Kopriva, RockLive, Pod Galgama i Atelieri Koprivnica, FUNK koji ih objedinjuje te Maja Federlineš, predstavnica Grada Koprivnice ukazali su nam na dobre prakse njihove javno-civilne suradnje.

Dobra komunikacija, međusobno razumijevanje i sluh za potrebe u kulturi neki su od ključnih elemenata suradnje između predstavnika udruga i Grada Koprivnice koje je u sklopu razgovora o javno-civilnih suradnjama spomenula Andreja Salajec, predstavnica udruge Mamuze i FUNK-a.

U ovom trenutku njihova se suradnja formira na jednoj novoj razini te predstavnici koprivničkih udruga počinju raditi i na formiranju nove kulturne strategije grada Koprivnice u kojoj će biti uključen i dio o djelovanju nezavisne kulture koja trenutno nije zastupljena u strategiji. Bojan Koštić, predstavnik udruge Pod Galgama i FUNK-a, o tome nam je između ostalog rekao:

—Naš je početni cilj potaknuti da se na cjelokupnoj gradskoj razini krene razmišljati o tome gdje ovaj grad ide. Želimo definirati odgovore na pitanje gdje će biti Koprivnica za 10 godina. Plan je bitna stvar, da znamo što raditi, kojom se publikom baviti, što publici treba, gdje smo mi u odnosu na Čakovec, Zagreb, Varaždin, Rijeku.

Koprivničke udruge izrazito dobro surađuju. Od samih početaka i osnutka FUNK-a zajednički nastupaju u pregovorima s Gradom, ali s druge strane svaka udruga razvija i svoj specifičan program kao i svoju publiku koja se upravo zbog tijesne suradnje udruga posljedično i s vremenom počela ispreplitati i dobivati svijest o radu svake od udruga. Na razvoju publike u Koprivnici udruge rade i kroz suradnju sa školama, fakultetima, aktivacijom volontera, zajedničkim djelovanjem s muzejima te u konačnici i direktnom prezentacijom aktivnosti udruga na štandovima u centru grada.

Aktivacija prostora za nezavisnu kulturu

U sklopu ovog umrežavanja i razmjene iskustva veliki značaj imala je i posjeta prostorima koje koriste koprivničke udruge.

Kkc Pixel je kafić u centru grada koji osim svoje uobičajene djelatnosti funkcionira i kao izložbeni prostor, mjesto razmjene ideja u sklopu javnih razgovora, predavanja i književnih večeri te kao koncertni prostor.

Napuštena sinagoga iz 19.st. pokraj Umjetničke škole Fortunat Pintarić, u samom centru Koprivnice odličan je prikaz iskorištavanja potencijala napuštenih prostora. Iako načet zubom vremena i devastiran, prostor sinagoge koristi se za koncerte, konceptualne izložbe i slične programe. Trenutno se zalaže za obnovu samog prostora kako bi se u budućnosti mogao iskoristiti sav njegov obećavajući potencijal.

AK Galeriju Udruge Atelieri Koprivnica predstavila nam je kustosica Tanja Špoljar. Sam prostor nalazi se u sklopu bivše vojarne koja je danas prenamijenjena u kampus. Izvana jednostavna bijela građevina u svojoj unutrašnjosti otkriva brojne zanimljivosti iz domene suvremene umjetnosti: izložbeni prostor, kvalitetne publikacije za svaku od izložaba, rezidencijalne prostore umjetnika koji rade na svojim najnovijim umjetničkim projektima te brojne umjetničke programe i radionice kojima se veseli koprivnička publika.

Prostor FUNK, također u sklopu bivše vojarne, bio je naše konačno odredište. Sastoji se od dvije velike dvorane od koje je jedna nanovo renovirani prostor opremljen binom i zvučno izoliranim zidovima za održavanje koncerata dok je druga trenutno namijenjena za sve ostale oblike sadržaja. On je centralno mjesto Foruma udruga nezavisne kulture-FUNK te predstavnici udruga u kontinuitetu rade na njegovoj što boljoj organizaciji.

Iduće umrežavanje, razmjena iskustva, javna rasprava i job shadowing Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier bit će organizirano na nacionalnoj razini. Očekuje nas razmjena ideja i znanja s udrugama iz kulture u Zagrebu i Puli, a detalje i najavu tih događanja s vama ćemo podijeliti u svibnju!

Umrežavanje i razmjena iskustva u Koprivnici su organizirani u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.