Konferencija DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara

Savez udruga Klubtura je u Zagrebu 23. rujna organizirao konferenciju povodom završetka projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” koji je proveden u sklopu poziva Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi. Pored predstavljanja rezultata projekta, u sklopu konferencije održani su paneli o praksama sudioničkog upravljanja i civilno-javnog partnerstva u društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj i regiji.

Konferencija je održana u prostoru zagrebačkog Pogona (Velika dvorana Pogona Jedinstvo / Trnjanska struga 34, Zagreb) uz mogućnost sudjelovanja putem online platforme Zoom.

U uvodnom dijelu konferencije koordinator Saveza udruga Klubtura Domagoj Šavor predstavio je rezultate projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” koji je s provedbom počeo 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 800.000,00 kn. Projekt je u iznosu 680.000,00 kn (85%) sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali), dok je ostala sredstva osiguralo Ministarstvo kulture. U sklopu projekta održane su 2 radionice razmjene znanja i iskustava, proveden je jedan ciklus programa razmjene suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti između društveno-kulturnih centara te aktivnosti uspostave formalne mreže društveno-kulturnih centara u RH. Zbog okolnosti vezanih za epidemiju virusa COVID-19 studijski posjet zemljama Europske unije nije realiziran u sklopu projekta.
Detaljan izvještaj o konferenciji i rezultatima projekta nalazi se OVDJE.

U prvom panelu pod nazivom “Perspektive umrežavanja i suradnje DKC-a u Hrvatskoj” sudjelovali su Teodor Celakoski (Savez udruga Klubtura), Dušica Radojčić (Savez udruga Rojca) i Davor Mišković (Savez udruga Molekula). Panel je moderirala Miljenka Buljević.
Drugi panel “Društveno-kulturni centri u regionalnom kontekstu” bio je orijentiran na predstavljanje rada društveno-kulturnih centara u regiji kroz razgovor u kojem su sudjelovali Ares Shporta (Fondacioni Lumbardhi, Prizren), Milica Pekić (Kulturni centar Magacin, Beograd) i Iskra Gešoska (KSP Centar – Jadro, Skopje).

U zaključcima panela istaknuta je važnost regionalne suradnje, za što je primjer djelovanje Kooperative – regionalne platforme za kulturu kroz koju se odvijaju aktivnosti razmjene programa, znanja i iskustva između različitih sredina u regiji. Presjeci razvoja društveno-kulturnih centara o kojima je bilo riječi na ovoj konferenciji pokazuju da se kroz određeni vremenski period dogodio pomak i ostvareni su planirani ciljevi u razvoju modela upravljanja, ostvarivanja povjerenja od strane zajednice i članova Upravnog odbora, što djeluje osnažujuće za djelovanje ovih društveno-kulturnih centara u budućnosti.

Konferencija je provedena u sklopu projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” koji umrežava postojeće lokalne civilnodruštvene inicijative za uspostavu društveno-kulturnih centara na razini Hrvatske.
Projekt “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca.

Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.