Izložba, radionica i audio-vizualna izvedba TV Wall digital to analog

Kako povezati umjetnost s tehnologijom starih televizora, DVD playera, mini DV ili VHS kazeta otkrijte na novoj inovativnoj izložbi udruge KA-MATRIX pod nazivom TV wall digital to analog.

Otvorenje izložbe TV Wall digital to analog bit će u petak, 24. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier u Čakovcu. Predstavnici udruge KA-MATRIX ovom će prilikom pripremiti iznenađenje u kojem će instalacija TV wall postati scenografija live izvedbe domaćih i gostujućih audio i video umjetnika i tako publici dodatno dočarati glitch art estetiku.

Istog dana, prije otvorenja izložbe, svi zainteresirani za spajanje umjetnosti i tehnologije mogu sudjelovati na radionici TV Wall digital to analog koja će se u zgradi Scheier odvijati od 15 do 18 sati. Prethodno znanje nije potrebno, a prijave idu putem maila: info@drustvenicentar.hr .

Program radionice sastoji se od upoznavanja s DIY opremom i idejom postavljanja i pokretanja TV walla (zida televizijskih prijemnika) te spajanja različitih uređaja putem kojih se kreira sam sadržaj. Sudionici će se kroz radionicu imati priliku uključiti u postavljanje, pokretanje i rad na umjetničkoj/recycle instalaciji, a njihovi radovi postat će dijelom instalacije koja je središnji rad izložbe.

Instalacija TV Wall sastoji se od 20-ak odbačenih CRT TV prijamnika koji spojeni na DIY (“uradi sam”) elektroničke uređaje postaju participativna umjetnička radna stanica, posveta analognom televizijskom dobu i mjesto istraživanja mogućnosti analogne glitch estetike. Televizijski uređaji ovom prilikom ne primaju signale putem antene, već program – sliku kao medij umjetničkih radova – stvaraju sami posjetitelji i tako kreiraju postav koji odolijeva “posttelevizijskom” dobu u kojemu se publika sve više usmjerava na mobilne telefonske uređaje i prijenosna računala dok katodni uređaji kao nekadašnje centralno sredstvo informiranja, edukacije i zabave cijele porodice odlaze u drugi plan.

Izložba TV Wall digital to analog otvorena je do 6. veljače 2020. godine, a vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9:00-14:00 sati. Ulaz je besplatan.

Udruga KA-MATRIX osnovana je 2006. Djeluje u području neformalnog obrazovanja, aktivizma mladih i promicanja alternativne kulture i novih medija. Interdisciplinarni program u suvremenoj kulturi Nova kultura _ Hibridni grad organizira se od 2014. godine kojim se na kritičan i kreativan način preispituje društveni angažman kroz suvremenu umjetnost. Program dovodi nove i inovativne programe koji otvaraju i stvaraju nova mjesta interakcije u suvremenoj umjetnosti, razvijaju komunikaciju s publikom kroz kritično promišljanje javnih neiskorištenih prostora; koriste se novi formati u shvaćanju umjetnosti i kulture te se bavi pitanjem promišljanja korištenja javnih prostora za interdisciplinarne prakse.

Aktivnost TV Wall – digital to analog provodi se unutar ESF projekta DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara čiji je nositelj Savez udruga Klubtura. Aktivnost provodi udruga KA-MATRIX u suradnji sa Savezom udruga Rojc iz Pule, Savezom udruga KAoperativa iz Karlovca, riječkim Savezom udruga Molekula i Platformom za društveni centar Čakovec.

Projekt “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.