Interaktivna svjetlosno-zvučna instalacija III-IV u zgradi Scheier 

Otvorenje izložbe umjetnice Vane Gaćine ove subote, 23. studenog, u 18 sati

Recentno ostvarenje umjetnice Vane Gaćine izložbeni prostor zgrade Scheier transformirat će u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji tijelo-senzor-svjetlo-zvuk. Posjetitelji izložbe imat će priliku kroz svoj angažman promisliti, doživjeti i vidjeti djelo koje spaja elemente iz područja inženjerstva, elektronike, glazbe i znanosti.

Otvorenje izložbe interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine bit će u subotu, 23. studenog 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier.

Umjetnica Vana Gaćina, akademska slikarica, diplomirala je u Zagrebu, a u želji za pokretanjem svojih slika na magisteriju Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani usmjerava se na video umjetnost i istraživanje mogućnosti spajanja umjetnosti i tehnologije. Glavni interesi su joj istraživanje klasične forme te njena reprodukcija putem analognih i digitalnih medija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a do sad je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 

Izložba interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine publici daje uvid u interaktivni ambijent obogaćen elementima iz područja tehnologije, inženjerstva, glazbe i znanosti, a s druge strane u umjetničko istraživanje oblika, crtačke i slikarske forme te konačno i preispitivanje funkcije umjetničkog djela. 

„U recentnom ostvarenju umjetnica kao polazište koristi apstraktan, olovkom izveden crtež digitalno repliciran na kuglama (light-box) koje su na principu električnih zavojnica povezane s kompjuterom. Približavanjem zavojnicama stvara se energija potrebna za aktivaciju bljeska. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Ovakvim pristupom osvjetljenja i ozvučenja omogućen je uvid u same pore crteža gdje čak i najsitniji detalji dolaze do izražaja. Transformirajući galerijski prostor u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji ljudsko tijelo – senzor – svjetlo – zvuk, autorica stvara situacije u kojima promatrač, istražujući komunikaciju s radovima, doprinosi artikulaciji njihovog mogućeg značenja.“ Marija Stipišić Vuković

Izložba je otvorena do 30.studenog 2019 godine.Vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9:00-12:00 sati te od ponedjeljka do petka 18:00 – 20:00 sat. Ulaz je besplatan.