Loading Događanja

« Sva Događanja

  • This event has passed.

INSTALACIJA: III/IV – OTVORENJE

23. studenoga od 18:00 do 20:00

Recentno ostvarenje umjetnice Vane Gaćine izložbeni prostor zgrade Scheier transformirat će u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji tijelo-senzor-svjetlo-zvuk. Posjetitelji izložbe imat će priliku kroz svoj angažman promisliti, doživjeti i vidjeti djelo koje spaja elemente iz područja inženjerstva, elektronike, glazbe i znanosti.

Otvorenje izložbe interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine bit će u subotu, 23. studenog 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier.

Umjetnica Vana Gaćina, akademska slikarica, diplomirala je u Zagrebu, a u želji za pokretanjem svojih slika na magisteriju Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani usmjerava se na video umjetnost i istraživanje mogućnosti spajanja umjetnosti i tehnologije. Glavni interesi su joj istraživanje klasične forme te njena reprodukcija putem analognih i digitalnih medija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a do sad je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 

Izložba interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine publici daje uvid u interaktivni ambijent obogaćen elementima iz područja tehnologije, inženjerstva, glazbe i znanosti, a s druge strane u umjetničko istraživanje oblika, crtačke i slikarske forme te konačno i preispitivanje funkcije umjetničkog djela. 

„U recentnom ostvarenju umjetnica kao polazište koristi apstraktan, olovkom izveden crtež digitalno repliciran na kuglama (light-box) koje su na principu električnih zavojnica povezane s kompjuterom. Približavanjem zavojnicama stvara se energija potrebna za aktivaciju bljeska. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Ovakvim pristupom osvjetljenja i ozvučenja omogućen je uvid u same pore crteža gdje čak i najsitniji detalji dolaze do izražaja. Transformirajući galerijski prostor u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji ljudsko tijelo – senzor – svjetlo – zvuk, autorica stvara situacije u kojima promatrač, istražujući komunikaciju s radovima, doprinosi artikulaciji njihovog mogućeg značenja.“ Marija Stipišić Vuković

Izložba je otvorena do 30.studenog 2019 godine.Vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9:00-12:00 sati te od ponedjeljka do petka 18:00 – 21:00 sat. Ulaz je besplatan.

___________________________________________________________________

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine. 

 

 

 

Detalji

Datum:
23. studenoga
Vrijeme:
18:00 do 20:00

Mjesto

Dvorana Zrinski, izložbeni prostor
Ul. Matice hrvatske 2
Čakovec, Croatia 40000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Website:
scheier.hr