Edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“ i Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost

Glazbeni razvitak djeteta vrlo je važan za razvoj njegove cjelokupne osobnosti (intelekt, razvijanje emocija, senzibilitet, pamćenje itd.), a dogodovštine slonića Babara iz popularne slikovnice uvest će naše najmanje u glazbeni svijet na zanimljiv i edukativni način. 

U petak, 15. studenoga 2019. s početkom u 11:30 sati Dvorana Zrinski zgrade Scheier pretvara se u magični, kreativni i glazbeni svijet za naše najmanje uz edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“ u izvedbi Danijele Petrić i Zdenka Niessnera iz udruge Mala opera

Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ciljem da ih upozna sa specifičnom vrstom glazbenog izraza, a to je glazbena priča. Sastoji se od dva djela: koncerta s izvedbom glazbene priče Francisa Poulenca Priča o sloniću Babaru uz projekcije ilustracija originalne slikovnice Jeana de Brunhoffa te predavanja i razgovora s djecom o dojmovima i doživljajima slušanja glazbene priče. 

Dogodovštine slonića Babara autora Jeana de Brunhoffa jedno je od najpopularnijih djela literature za djecu u Francuskoj, a njegova popularnost nadišla je granice njegove domovine te od simpatičnog i velikodušnog slonića Babara stvorila prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Sama slikovnica je zbog svoje izuzetne literarne, likovne i pedagoške vrijednosti preporučena od strane francuskog Ministarstva obrazovanja

Priča o sloniću Babaru francuskog skladatelja Francisa Poulenca, svoju je hrvatsku praizvedbu imala 2008. godine i od tada je Udruga Mala opera, kao jedini izvođač, neprekinuto izvodi. Program je osmišljen s ciljem sjedinjavanja raznih vidova umjetnosti (sinergija glazbe, slike i riječi) u skladu s odgojno-obrazovnim metodama namijenjenim uzrastu djece vrtićke dobi i osnovnih škola. Potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti (nježnost, toplina, suosjećanje, velikodušnost, društvena osjetljivost, upornost i spremnost za usvajanjem novih znanja). 

Autori ovog programa su vrsni umjetnici i glazbenici Danijela Petrić na klaviru i pripovjedač Zdenko Niessner. Osnivači su udruge Mala opera koja okuplja glazbenike i glazbene pedagoge u svrhu razvitka glazbene umjetnosti, pri čemu težište pridaju glazbenoj produkciji za djecu. Jedan od glavnih ciljeva udruge je upoznavanje djece s glazbenom umjetnošću tako da prvi susret najmlađe publike s klasičnom glazbom bude zabavan, blizak i interaktivan. 

Ulaz na program je besplatan. 

Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost 

Za one nešto starije, roditelje, pedagoge, učitelje, umjetnike i sve ostale zainteresirane u petak, 15.studenoga 2019., odmah nakon edukativnog koncerta, u 12:30 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier održat će se Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost. 

O važnosti umjetnosti za djecu, radu s djecom i dječjim umjetničkim i edukativnim programima govorit će Danijela Petrić i Zdenko Niessner, autori Priče o sloniću Babaru, Matija Bobek, autor izložbe i radionica Kao prvo – Zagonetno drvo te Nikolina Mekovec, voditeljica Studija suvremenog plesa Teuta i organizatorica Galerije plesa. 

NAJAVE: 

Najave nadolazećih društveno-kulturnih i umjetničkih programa u zgradi Scheier podržanih kroz projekt Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom: 

· 17.11.2019. u 18 sati Kao prvo – Zagonetno drvo, Matija Bobek 

· 22.11.2019. u 18 sati III_IV,Vana Gaćina 

· 09.12.2019. u 18 sati #pivilion_dot_net, Dina Karadžić i umjetnička organizacija Format 

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan. 

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.