Edukacije s fokusom na žensko tijelo i 3D printanje

Kako se potiče pozitivan diskurs o ženskim tijelima, a ujedno i upoznaje s korištenjem novih tehnologija, poput 3D printanja?
U drugoj polovici rujna u sklopu programa zgrade Scheier u okviru projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier održavat će se inovativne i interdisciplinarne edukacije pod nazivom „Klitopismenost“ koje spajaju pozitivnu i edukativnu perspektivu na žensko tijelo i 3D printanje.

Edukacije obuhvaćaju 2 predavanja koja će se održavati online u subotu, 26. rujna od 18 do 20 sati. Prvo predavanje o tehnološkoj popularizaciji potpune anatomije klitorisa držat će Karla Horvat Crnogaj, a drugo predavanje o 3D printanju vodit će Mario Pavlić. Sudionicima će nakon edukacija biti poslan rezultat drugog predavanja, 3D model klitorisa.

Prijave na edukacije pod nazivom „Klitopismenost“ autorice, aktivistice i producentice, Karle Horvat Crnogaj te voditelja programa, razvojnog tehničara informatičkih sustava, Maria Pavlića otvorene su do utorka, 22.rujna 2020. u 23:59 sati putem prijavnice na linku: https://forms.gle/rZm443DLvrLuZTBA6
Edukacije su besplatne, ali je broj sudionika ograničen.

Više o radionici i predavanju Klitopismenost
Klitoris je najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti, kao jedini organ čija je funkcija isključivo zadovoljstvo. No povijest bavljenja njime obilježena je cenzurom i dezinformacijama, te Queer Zagreb zato donosi niz aktivnosti osmišljenih u svrhu uvećanja vidljivosti cjelokupne anatomije klitorisa, u obliku programa „Klitopismenost“ (prema projektu američke umjetnice Sophie Wallace). Potičući pozitivan diskurs o ženskim tijelima (i istovremeno pružajući sudionicima nova znanja i vještine od vezenja do 3D printanja), normalizira se tema ženskog zadovoljstva u javnom i medijskom prostoru i na široj razini djeluje osnažujuće na populaciju žena općenito.
Projekt od svoje pilot verzije iz 2018. ostvaruje pozitivne reakcije javnosti i medija. Dio interesa proizlazi i zbog korištenja novih tehnologija, poput 3D printanja.
Tijekom 2020. projekt Klitopismenost se proveo u Rijeci, Puli i Zagrebu. 

O autorici i voditelju programa
Karla Horvat Crnogaj, aktivistica i producentica iz Zagreba, posljednjih 15ak godina aktivna je na nezavisnoj kulturnoj sceni, civilnim inicijativama s područja ljudskih prava i feminizma te drugim kritičkim i progresivnim angažmanima. Kao izvršna producentica udruge Domino od 2008. do 2020. radila je na produkciji brojnih programa u Hrvatskoj i inozemstvu te koordinirala Mrežu izvedbenih umjetnosti koja okuplja 10 organizacija nezavisne kulture iz različitih dijelova Hrvatske. Tijekom godina priključuje se različitim inicijativama, te sudjeluje u organizaciji nekoliko Povorki ponosa, prosvjeda za satiru, kampanje Drugotna, prosvjeda Hrvatska to može bolje, događaja inicijativa #spasime i Ponosnog Zagreba. 2017. godine izabrana je za članicu Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

Mario Pavlić, elektroničar po struci, radi godinama kao razvojni tehničar
informatičkih sustava. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom,
specijalizacija u područjima PIC mikrokontrolera (Microchip), igraćih naprava, senzora pokreta, holograma, CNC uređaja i 3D printera. Do sada sudjelovao na izložbama Radione Gaming Playground, Jezgrene membrane, Re-Making / Re-Making History: Atomi, zvjezdane prašine i bitovi, Zvučne geometrije, Ljubljana Maker Faire i dr. Član je Udruge za razvoj „uradi-sam“ kulture – Radiona / Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici, angažiran i kao tehnički voditelj grupe za 3D printere / CNC uređaje. Izradio hologram Marije Jurić Zagorke za istoimeni muzej koji je do sada predstavljen na brojnim festivalima i sajmovima. Voditelj niza uspješnih radionica vezanih za 3D printanje i tehnike jetkanjem.